Lyden av stål som skraper mot is, gjentar seg idet tretti mennesker beveger seg over Syverudtjernet sør for Oslo.
En solrik vinterdag i slutten av januar: Rolf Utgård (66) sitter ved bålet og låner ut turskøyter til kursdeltakere. Den tidligere fagforeningslederen har nå gått over til å holde kurs om turskøyting og sikkerhet på isen. Syverudtjernet er fylt med voksne og barn, men Rolf tror at gjennomsnittsalderen på turskøytegåere i Oslo er femti år.
– Jeg begynte med skøyter som guttunge, fordi jeg vokste opp på Hvaler der det ikke var mye snø. På den tiden satt 60-åringene i gyngestolen og gikk med stokk. Nå er jo pensjonistene en av de mest aktive gruppene i friluftslivet. I tillegg har det fortsatt vært lite snø de siste årene, så flere begynner med turskøyting og finner kanskje ut at det er en fin måte å oppleve naturen på, uten å måtte være veldig sprek.
Økt over tid
Ifølge statistisk sentralbyrå, har aktivitetsnivået blant eldre økt over tid, både blant menn og kvinner. Andelen kvinner over 67 år som trener ukentlig, har økt fra 51 prosent i 2001 til 73 prosent i 2016. Blant menn i samme aldersgruppe har andelen økt fra 61 til 77 prosent.
– Man bruker hjertet
Mot slutten av Morten Helsings (72) tiende runde, hører han et gråtende barn femti meter foran seg. Han bremser ned farten, og setter sine merker i isen før han ser at mor har full kontroll og løfter barnet på beina igjen. Helsing øker farten med stavene sine og avslutter runden. Nå skal han varme seg ved bålet, spise matpakken sin, og drikke solbærtoddy. Den kalde luften gjør at det ryker like mye av koppen hans, som av bålet.
– Det som er forbausende med dette er at man kunne tenkt at det var farlig, at man kan gå gjennom isen, at det er ustabilt og at man faller og sånt. Men disse skøytene er veldig stødige. Man bruker staver, har sikkerhetsutstyr, sekk på ryggen med tørre klær, og hvis man faller har man beskyttelse på albuer, knær og rygg. Dette er trygt, og det er veldig få uhell blant eldre. Jeg har passert 70 og har ingen engstelser ved å fortsette med det her. Det er bra for helsen, og man bruker hjertet, sier Helsing før han tar en liten slurk solbærtoddy.
”I 2001 var det 26 prosent i denne aldersgruppen som oppga at de aldri mosjonerte, noe som er mer enn dobbelt så mange som i 2016.”
Glede av alderdommen
72-åringen oppdaget turskøyting i 1998, da han så at noen brukte disse skøytene ved en innsjø i Sverige. Deretter dro han på Intersport og kjøpte like, som han lærte seg å mestre sammen med sin svenske kone. I dag veileder han nybegynnerne som har tatt turen til Sørmarka for å lære om turskøyting. Han tror at eldre er mer bevisste på å ha glede av alderdommen, og å ha et bedre liv etter pensjonsalderen.
– Med turskøyting får man brukt kroppen på en myk måte. Jeg har for eksempel en hofteleddsprotese som ikke tåler løping, men som utmerket tåler skøyting. Samtidig kommer man steder hvor mennesker ofte ikke går. Det er mange fine steder med utrolig vakker natur. Og når solen er lav, rett før den går ned...
Han tar en pause.
– Altså, det er utrolig vakkert. Jeg er helt hektet på det her altså, sier Helsing med et bredt smil.
Et alternativ for ski
Klokken passerer fire, og kurset nærmer seg slutten. Noen entusiaster blir igjen og tar noen ekstra runder. Erik Borgen (61) og May-Britt Kristiansen (57) er på vei hjemover. Borgen åpner bakdøren på en eldre Volkswagen Caravelle og legger fra seg skøyteutstyret. Han forteller at de fikk høre om turskøyting fra en kollega av May-Britt.
– Det er en konkurranse på jobben i lengdeskøyteløp, og jeg tenkte at dette var en fin måte å trene til denne konkurransen, sier Borgen.
– Vi vil ikke dra helt til Sjusjøen for å stå på ski hele tiden, og da står vi på skøyter isteden. Det er en kjempefin hobby, legger May-Britt til.
Utnytte dagene
Ifølge statistisk sentralbyrå er den vanligste treningsaktiviteten blant eldre, raske turer: Over 60 prosent har gått rask tur det siste året. En del eldre driver også med aktiviteter som sykling, langrenn og styrketrening. Kontaktidrett og høyintensitetstrening som ballspill, kampsport og jogging er mindre vanlige blant eldre.
– Jeg tror at grunnen til at så mange eldre driver med turskøyting, er for å utnytte fine dager som dette istedenfor å sitte hjemme og se på Derrick, ler Borgen.