PÅ DAGTID jobber Thomas Olsen (27) som barnevernskurator. Hverdagen er fylt med inntrykk, saker som er klistret fast til tankene. Men mellom klokken 19 og 23, pleier jobbtankene å få hvile. Det er i de timene flest dyr blir påkjørt, og Thomas og hunden Dina skal ut på oppdrag for viltnemda.
Det begynte i februar, 2016, da Olsen ville holde rådyrhunden Dina aktiv utenfor jaktsesongen. Han har jaktet siden han var 17 år, og er godt vant i villmarken. Jobben i viltnemda er annerledes enn jakta, da han skal opprettholde faunaen.
- Målet er å la dyra leve så lenge de ikke lider. De fæle oppdraga er da du må avlive små kalver fordi mora er død. Jeg har ikke gjort det enda. Men det skjer ofte, forteller Olsen.
Nå er han ute på oppdrag for viltnemda 10-20 ganger i måneden, avhengig av sesongene. Det kan være en svane med en brukket vinge, villsvin i svarteste skogen, grevling i kumlokk og rådyr med julepynt i geviret. Hyppigst er rådyrene.
I jaktåret 2016/17 måtte nesten 5 100 rådyr bøte med livet i trafikken. Det er om lag 800 flere enn året før, og det høyeste antallet som noen gang er registrert.
– Statistisk sentralbyrå
Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde Østfold 665 rådyrpåkjørsler, og bare Hedmark med sine 759 hadde fler. I Halden var det 88 rådyr som mistet livet i møtet med bilene. Dyrene som ikke mister livet, blir Olsen og Halden viltnemdas jobb.
KJENT MED BYEN: Flere og flere privatpersoner har lagret nummeret til Thomas, så det hender han får private telefoner angående syke dyr. Likevel må han ringe politiet for å informere om at han skal ut med våpen. Det er også gjennom politiet at han får beskjed om trafikkulykker med dyr.
SKJØRE BEIN: Rådyret ligger stille. Så kommer Thomas, og rådyret forsøker å komme seg på beina, men faller med en gang. Sanden spruter idet hagleskuddet treffer dyret, og med svake trykk på rådyrets ribbein, lyder det: Knekk. Knekk. Knekk.
PRØVER FRA HJERNEN: I fryseren på gamle Asak skole i Halden, blir dyrene oppbevart før de sendes til destruksjon. Før dette har også viltnemda sendt prøver til Mattilsynet for å teste dyrene for CWD; Et dødelig virus også kjent som skrantesyken.
BEKYMRETE HUSEIERE: Ettersøkshunden Dina leder veien, og ofte inn på private eiendommer. Dette har han lov til, men få forstår at det er viltnemda som lusker rundt i hagene deres sent på kveldene. Olsen forteller at han flere ganger har blitt møtt av politiet som har blitt oppringt av bekymrete huseiere.
PÅ TIDE Å DRA HJEM: Dina og Thomas har fulgt sporene av et rådyr i flere hundre meter, men stopper da de kommer til vannet. Thomas tror at rådyret kan ha hoppet uti vannet, og enda et oppdrag gjenstår uløst: "Dette skjer ofte, men kan være positivt da dyret kanskje er friskt nok til å klare seg. Men man vet aldri, og det er ofte vi får melding om det samme dyret flere uker etter."